Jota čili istarský guláš

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Tento pokrm je známý a populární zejména na Istrii, ale také v jiných částech severozápadního Chorvatska. Je to pokrm typický také pro celou Slovenii, ale i pro některé části Itálie, zejména Terst a jeho okolí.

Suroviny na 6 porcí:

200 g bílých fazolí
300 g kysaného zelí
500 g uzených žeber nebo
300 g uzeného masa bez kosti
1 nožička klobásy
3 brambory
70 g slaniny
3 stroužky česneku
1 bobkový list
mletý pepř
sůl

Postup:

Vyprané fazole namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc.

Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji tzv. „vylít“. Pak k ní přidáme na jemné plátky nakrájený česnek a petrželku. Krátce orestujeme na mírnějším ohni, abychom česnek nepřipálili, zhořknul by. K tomuto základu přidáme namočené fazole a přilijeme tolik vody, aby byly dostatečně potopené. Nesolíme.


Festival staročeské kuchyně

Po roční odmlce se v sobotu 3. 10. 2015 uskuteční oblíbená kulinářská soutěž spojená s kulturním programem v útulném kulturáčku v Horušanech na Plzeňsku. Soutěžní dobroty vytvořené podle starých receptů z doby císařepána ohodnotí a odmění odborná porotai a na závěr se tradičně uskuteční ochutnávka doplněná o lahodné pití... Vše pod sloganem „C. K. kuchyně aneb jak vařily naše babičky.

Do druhé nádoby dáme vařit překrájené kysané zelí a uzená žebra či maso. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list a vaříme. Později přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a vše uvaříme do měkka.

Když jsou fazole téměř měkké a voda skoro vyvařená, vlijeme je do nádoby s uvařeným zelím, bramborami a masem, které jsme předem vykostili a nakrájeli na drobnější kousky. Přidáme na kolečka či špalíčky nakrájenou klobásu a dovaříme.

Závěrečný var by měl být pomalý, aby se všechny chutě dostatečně prolnuly. Na závěr osolíme a opepříme.

Podáváme s chlebem.

Celková doba přípravy je přibližně 2-3 hodiny, v závislosti na namočení fazolí.