Kachna na zázvoru s jablky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše z restaurace u Zeleného stromu v Nepomuku.

Suroviny:

  • kachna 2 kg
  • 10 dkg čerstvého zázvoru
  • 2 větší jablka
  • sůl, hladká mouka
  • ½ l kuřecího vývaru
  • špetka sušeného zázvoru
  • 4 menší jablka
  • cukr
  • 2 dcl bílého vína

Postup:

Očištěnou kachnu potřeme zevnitř i zvenku najemno nastrouhaným zázvorem. Osolíme, dovnitř kachny vložíme celé jablko a podlijeme vodu a přikryjeme. Pečeme na 150°C asi 1,5 hodiny. Před dopečením na třicet minut odkryjeme, aby kachna chytila zlatou barvu.

Kachnu potom vyndáme z pekáče a z výpeku odvaříme přebytečnou tekutinu. Zaprášíme moukou, zarestujeme a přilijeme kuřecí vývar. Ochutíme špetkou sušeného zázvoru a 15 minut vaříme. Přecedíme přes jemné síto a omáčka je připravená.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky. Do pánve nasypeme cukr, zalijeme vodou a na středním ohni zahříváme tak dlouho, až se voda vyvaří. Když se cukr začne barvit dohněda, stáhneme plamen na minimum a přilijeme všechno víno. Sražený karamel necháme rozpustit, přidáme jablka, podusíme do měkka asi 5 minut.

Kachnu podáváme přelitou výpekem s jablky a například s bramborovým knedlíkem, který jsme ještě horký obalili v opražené strouhance.

autor: šéfkuchař