Kanonýr marš

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle kuchaře Iva Růžičky ze Švejk restaurantu Tivoli v Plzni.

Základní suroviny:

  • 6 větších brambor
  • 200 g uzeného masa
  • 2 stroužky česneku
  • dětská krupička
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule

Suroviny na omáčku - kyselo:

  • voda z vařených kuliček
  • 1 hrnek mléka
  • celý pepř
  • mletá paprika
  • bobkový list
  • sůl
  • ocet
  • zakysaná smetana
  • hladká mouka na zahuštění

Postup:

Brambory nastrouháme, vymačkáme vodu. Uzené maso umeleme, přidáme dětskou krupičku, česnek, sůl a pepř. Vše dobře promícháme. Tvoříme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Cibuli a slaninu opražíme a nasypeme na kuličky.

Omáčka:
Do vývaru z kuliček dáme koření, přilijeme mléko, zakysanou smetanu a povaříme. Můžeme zahustit hladkou moukou. Podle potřeby dochutíme. Omáčkou přelijeme kuličky, posypané cibulí se slaninou.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.