Kanonýr marš
podle kuchaře Iva Růžičky ze Švejk restaurantu Tivoli v Plzni.
Základní suroviny:
- 6 větších brambor
- 200 g uzeného masa
- 2 stroužky česneku
- dětská krupička
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- 150 g slaniny
- 1 cibule
Suroviny na omáčku - kyselo:
- voda z vařených kuliček
- 1 hrnek mléka
- celý pepř
- mletá paprika
- bobkový list
- sůl
- ocet
- zakysaná smetana
- hladká mouka na zahuštění
Postup:
Brambory nastrouháme, vymačkáme vodu. Uzené maso umeleme, přidáme dětskou krupičku, česnek, sůl a pepř. Vše dobře promícháme. Tvoříme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Cibuli a slaninu opražíme a nasypeme na kuličky.
Omáčka:
Do vývaru z kuliček dáme koření, přilijeme mléko, zakysanou smetanu a povaříme. Můžeme zahustit hladkou moukou. Podle potřeby dochutíme. Omáčkou přelijeme kuličky, posypané cibulí se slaninou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.