Receptář18. prosince  2017 v 09:20  

Kapr na černo

Kapr na černo (ilustrační foto) - Foto: Ivana Šuláková

Kapr na černo (ilustrační foto)Foto: Ivana Šuláková

Podle receptu Mirky Kuntzmannové.

Suroviny: 

2 kg vykuchaného kapra
300 g kořenové zeleniny
1 cibule
150 g másla
1 lžíce cukru
1 - 2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
30 g rozinek
30 g oloupaných mandlí
2 dl červeného vína
50 g vypeckovaných sušených švestek
ocet podle chuti 

Postup: 

Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě poloviny, které nakrájíme na celkem cca 10 dílů. Porce ryby vložíme do osolené vařící vody a zvolna vaříme asi 12 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme z vody a odložíme.  

Očištěnou a opláchnutou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla do světle hnědého zabarvení. Pak do zeleninového základu přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, přilijeme scezený vývar z ryby a zahustíme zásmažkou, připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání vaříme nejméně 1 hodinu. Během vaření podléváme červeným vínem.  

Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme. Na závěr do omáčky vložíme namočené rozinky a sušené švestky, makrájené na plátky a spařené, na nudličky nakrájené mandle. Podáváme tak, že porce kapra přelijeme omáčkou. 

Nejvhodnější přílohou jsou kynuté knedlíky. Celková doba přípravy: cca 2 hodiny. Z uvedených surovin uvaříte 8 porcí. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Zapečená kapustička

    Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor,...

     
  • 12. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vepřové maso s vůní exotiky

    Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

     
  • 5. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Rozmíchánky s oukropem

    Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Srážky: sněžení, Gerlova Huť
  Srážky: sněžení, D5-145,8

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace