Receptář15. září  2017 v 09:20  

Kapustové závitky

Kapustové závitky podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Kapustové závitky podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Kapusta je přínosným zdrojem živin. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitaminy, především vitamin K, snižuje cholesterol. Dále obsahuje protirakovinné a látky a neposlední řadě je vhodná při redukční dietě. Je tedy mnoho důvodů, proč ji častěji zařazovat do našeho jídelníčku.

Suroviny 4–6 porcí: 

500 g mletého masa
2 cibule
70 g másla
2 stroužky česneku
200 g čerstvých hub nebo hrst sušených, předem namočených
0,5 l silného hovězího vývaru
1 lžíce škrobové moučky
1 kapusta o hmotnosti cca 500 g
majoránka
tymián
petrželka
mletý pepř
sůl
4 rajčata na obložení 

Postup: 

V osolené vařící vodě blanšírujeme očištěnou kapustu (povaříme cca 5–7 minut a následně hned ochladíme ve studené vodě). Necháme ji okapat. Kapusta musí být pouze změklá, nikoliv zcela uvařená. 

Na másle ve větší nádobě necháme zrůžovět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, koření a utřený česnek. Restujeme, dokud maso není měkké. 

Vaříme s rozhlasem

Pak přidáme nakrájené čerstvé houby nebo sušené, předem namočené, ze kterých jsme vymačkali vodu. Osolíme, opepříme, přilijeme část hovězího vývaru a vaříme tak dlouho, až se maso dokonale váže s omáčkou, tj. cca 15–20 minut. 

Zhruba polovinu směsi dáme stranou. Z blanšírované kapusty odřízneme 6–8 větších listů. Ze zbytku kapusty odstraníme košťál, najemno ji posekáme a přidáme k odebranému vařenému masu a dobře promícháme. Touto směsí naplníme kapustové listy, pevně je svineme, vložíme ke zbylé masové směsi, podlijeme zbylým vývarem, do kterého jsme rozkvedlali škrobovou moučku a povaříme cca 10 minut.  

Podáváme se šťouchanými bramborami. Do středu každého talíře dáme porci brambor, na ně položíme nadívané kapustové listy a polijeme šťávou. Každou porci obložíme plátky rajčat. 

Celková doba přípravy tohoto receptu vám potrvá 1–1,5 hodiny. 

Kapustové závitky podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 12. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vepřové maso s vůní exotiky

    Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

     
  • 5. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Rozmíchánky s oukropem

    Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

     
  • 29. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Sulc

    Právě na Silvestra sulc připravuji téměř každý rok, bez něj by to nebylo ono. Nutno říct, že je tato lahůdka velice zdravá, neboť obsahuje velké množství kolagenu. To ocení především dříve narození, kteří začínají mít...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: přeháňky, D5-78,2
  Srážky: přeháňky, D5-77,8
  Srážky, Povětrnostní podmínky: přeháňkysilný vítr, D5-136,2

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace