Karbanátky s pohankou
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
300 g mletého masa
200 g vařené pohanky
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
1 vejce
100 g taveného sýra
strouhanka
petrželka
mletý pepř, sůl
olej na smažení
Suroviny na polevu:
Nakrájenou cibuli necháme na malém množství oleje zesklovatět. Mleté maso, sýr, vařenou pohanku, nastrouhanou mrkev, jemně nakrájenou petrželku, vejce, utřený nebo prolisovaný česnek a připravenou cibuli dobře promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a podle potřeby zahustíme strouhankou.
Z hmoty tvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a na rozpáleném oleji z obou stran smažíme dozlatova.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, zeleninové saláty, nakládaná zelenina.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.