Klárčiny utopenci z Bohů

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

½ - 1 kg cibule
2 kg kloboučků menších pevných hřibovitých hub

Suroviny na nálev:

1 l vody
½ l octa
15 kuliček pepře
15 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 hřebíček
1 polévkovou lžíci soli
3 lžíce oleje

Postup:

Z uvedených surovin uvaříme nálev, do vařícího vložíme očištěné kloboučky hub a cca 10 minut povaříme. Potom houby vyjmeme a do nálevu přidáme olej a už jen necháme přejít varem.

Na dno sklenic dáme vrstvu na silnější plátky nakrájené cibule, vrstvu hub, a takto střídáme, až jsou sklenice plné. Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a necháme vychladnout.

Studené uložíme do lednice. Konzumovat lze za dva až tři dny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.