Knedlíky s hlávkovým zelím
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 300 g hlávkového zelí
- 2 vejce
- 400 – 500 g hrubé mouky (podle šťavnatosti zelí)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička kmínu
- sůl
Postup:
Hlávkové zelí nakrájíme na hrubší nudličky, osolíme, okmínujeme a promačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Přidáme mouku, promíchanou s práškem do pečiva, vejce a vypracujeme těsto, které musí být měkčí, ale nikoliv řídké. Pod ubrouskem ho necháme 20 minut odpočinout.
Mokrýma rukama tvoříme z těsta kulaté knedlíčky o průměru cca 8 cm. Vaříme v páře nebo ve slané vodě cca 15 minut. Uvařené knedlíky rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny.
Zelné knedlíky podáváme jako přílohu k pečeným masům, některým omáčkám, gulášům apod.
Samostatně můžeme podávat polité rozpálenými škvarky nebo slaninou se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Celková doba přípravy 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.