Knedlíky s hlávkovým zelím

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 300 g hlávkového zelí
  • 2 vejce
  • 400 – 500 g hrubé mouky (podle šťavnatosti zelí)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička kmínu
  • sůl

Postup:

Hlávkové zelí nakrájíme na hrubší nudličky, osolíme, okmínujeme a promačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Přidáme mouku, promíchanou s práškem do pečiva, vejce a vypracujeme těsto, které musí být měkčí, ale nikoliv řídké. Pod ubrouskem ho necháme 20 minut odpočinout.

Mokrýma rukama tvoříme z těsta kulaté knedlíčky o průměru cca 8 cm. Vaříme v páře nebo ve slané vodě cca 15 minut. Uvařené knedlíky rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny.

Zelné knedlíky podáváme jako přílohu k pečeným masům, některým omáčkám, gulášům apod.

Samostatně můžeme podávat polité rozpálenými škvarky nebo slaninou se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

Celková doba přípravy 45 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.