Kompot z aronie
Plody arónie obsahují spoustu vitaminů a antioxidantů. Jsou vhodné k usušení, k výrobě sirupů, džemů nebo kompotů. Zralé plody obsahují až 60 % šťávy. Mají lehce natrpklou chuť.
- 2 kg cukru
- 1 l vody
- 4 l aronie (nebo brusinky)
- 1 celý citron i s kůrou
- 1 vanilkový cukr nebo lusk
- 4-6 lžic rumu
Vodu svaříme s cukrem, pak se přidá aronie, na plátky nakrájený citron a vanilkový cukr. Necháme přejít varem a odstavíme. Přidáme rum a horké plníme do nahřátých sklenic. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.