Konfitovaná krkovice v rozmarýnovém sádle s nastavovanou kaší a mladým špenátem
podle šéfkuchaře Michaela Haase z restaurace Zajíc na pivu.
Suroviny na přípravu masa (na 10 porcí):
2000 g vepřové krkovice bez kosti
1000 g vepřového škvařeného sádla
500 g hrubozrnné soli
30 g čerstvého rozmarýnu
český česnek
Suroviny na přípravu nastavované kaše (na 10 porcí):
200 g malých trhaných krupek
600 g brambor (varný typ C)
100 g másla
20 g čerstvé majoránky
pepř černý (celý)
český česnek
Suroviny na přípravu smažené cibulky (na 10 porcí):
300 g žluté cibule
cca 300 ml oleje na smažení
Suroviny na přípravu špenátu (na 10 porcí):
1000 g čerstvého listového špenátu
200 g másla
český česnek
šalotka
špetka soli
Příprava masa (cca 7,5 hodiny):
Vepřovou krkovici zdrezírujeme provázkem a naložíme do hrubozrnné soli a česneku, nejlépe den předem. Druhý den ji omyjeme, osušíme a opečeme na pánvi ze všech stran. Vepřové sádlo rozehřejeme, do vlažného pak přidáme snítky rozmarýnu a stroužky česneku. Do sádla vložíme opečenou krkovici (aby byla potopená), nádobu s masem přikryjeme poklicí a v troubě vyhřáté na 90 °C (v průběhu konfitování nepřekročit 120 °C) konfitujeme (vysvětleno na konci receptu) doměkka – asi 3,5 až 4 hodiny.
Příprava nastavované kaše (cca 60 minut):
Oloupané brambory uvaříme úplně doměkka a prolisujeme na pyré. Krupky propláchneme a uvaříme v dostatečném množství vody doměkka. Pak je opět propláchneme v cedníku a necháme okapat. Bramborové pyré smícháme s vařenými krupkami, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, strouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla a tím kaši zjemníme.
Konfitování je příprava masa ve vlastním tuku. Při konfinování se maso vaří dlouhou dobu při nižší teplotě. Někdy se též používá výraz "táhne".
Příprava smažené cibulky (cca 8 minut):
Oloupanou cibuli si nožem nebo na nářezovém stroji nakrájíme na tenká pravidelná kolečka 2 mm silná, která smažíme po částech v oleji na 160°C do lehce nazlátlé barvy, aby se nám dobře prosmažila. Při smažení cibuli občas zamícháme. Poté ji vyjmeme podběráčkem a necháme odkapat na papírové kuchyňské utěrce.
Příprava špenátu (cca 5 minut):
Listový špenát pečlivě přebereme a omyjeme, abychom ho zbavili nečistot. Necháme ho v cedníku odkapat. Na pánvi rozpustíme máslo, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou šalotku a plátky česneku. Pak přidáme listový špenát a pouze ho na pánvi prohřejeme. Dochutíme solí. Jakmile špenát zmenší svůj objem, ihned jej servírujeme.
Servírování:
Na nahřátý talíř dáme na levou stranu nok nastavované kaše, k pravé straně ukrojený plátek konfitované krkovice (1-1,5 cm silný ukrojený ostrým nožem) a do popředí listový špenát. Nastavovanou kaši lehce přelijeme sádlem z konfitování a posypeme smaženou cibulkou. Pokrm můžeme doplnit konfitovanými stroužky česneku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.