Kotlety na kmíně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

I v gastronomii platí, že v jednoduchosti je krása, či dobrá chuť. U tohoto pokrmu větší důraz klademe na prvotřídní maso, než na rozmanitá koření.

V tomto případě si úplně vystačíme s obyčejným kmínem. Tím, že použijeme maso s kostí, bude výpek mnohem chutnější, než kdybychom použili maso bez kosti. Také naservírované vypadá velmi lákavě.

Toto je můj oblíbený pokrm už od dětství, býval na pořadu dne v sobotu, kdy v poledne, po příchodu z práce, ho měla maminka uvařený velice rychle. Někdy k němu býval čerstvý měkký chléb s křupavou kůrkou a vytírali jsme jím zbylý výpek .

Suroviny na 4 porce:

4 kotlety s kostí po cca 150-170 g
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce sádla
2 cibule
1 lžička kmínu
250 ml vývaru (může být i z kostky)
mletý pepř
sůl

Postup:

Kotlety otřeme vlhkým hadříkem, naklepeme, po stranách dvakrát nařízneme, aby se při opékání nekroutily, a do poloviny je odřízneme od kosti. Poté je osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

V nádobě rozpálíme sádlo a připravené kotlety v něm zprudka z obou stran opečeme. Opečené vyjmeme a v sádle po opékání do zlatova usmažíme cibuli, nakrájenou na půlkolečka.

Na cibuli vložíme zpět opečené kotlety, posypeme kmínem, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka. Podle potřeby maso mírně podléváme a obracíme.

Hotové kotletky dáme na talíře a přelijeme šťávou. Komu nevadí rozvařená cibule, ponecháme ji ve šťávě, v opačném případě ji přecedíme.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, dobrá je i dušená rýže. Podáváme se zeleninovými saláty nebo s kompoty.

Celková doba přípravy je necelá 1 hodiny.