Králík po aragonsku – ze španělské kuchyně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Španělská kuchyně je čerstvá, barevná a kořeněná. Skládá se z různých druhů masa, plodů moře a zeleniny. Téměř všechny pokrmy se připravují na olivovém oleji. Nejoblíbenějším pitím je Sangria, což je na kousky nakrájené ovoce s cukrem, zalité vínem. Jistý majitel jedné cestovní kanceláře prohlásil: „Všude se tu dobře vaří.“ Tím bychom mohli krátké povídání o španělské kuchyni uzavřít a s chutí se pustit do receptu, který jistě slova majitele cestovní kanceláře potvrdí. Dobrou chuť.

Základní suroviny na 4-6 porcí:

1 králík
70-100 g plátků slaniny
50 g másla
1 snítka šalvěje

Suroviny na marinádu:

100 ml bílého vína
50 ml olivového oleje
polovina citrónu
3 stroužky česneku
půl lžičky mletého pepře
sůl

Suroviny na polití:

150 ml majonézy
3 stroužky česneku

Postup:

Nejprve připravíme marinádu smícháním vína, oleje, soli, mletého pepře a citrónové šťávy.

Dobře očištěného králíka naporcujeme, naložíme do marinády, proložíme lístky šalvěje a v chladu necháme alespoň 2 hodiny proležet, nejlépe však přes noc. Poté každou porci králíka obalíme do plátků slaniny, pokapeme rozehřátým máslem a v rozpálené troubě pečeme do červena. To trvá cca 50 minut.

Podáváme polité majonézou, do které jsme prolisovali česnek.

Vhodnou přílohou je pečivo, vařené brambory či čerstvá nebo grilovaná zelenina.

Příprava tohoto receptu vám zabere necelé 2 hodiny.