Králík zapečený se špagetami a sýrem
podle paní Marie z Budětic.
Suroviny:
- 2 králičí stehna
- 1 lžíce pokrájené slaniny
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- 1 stroužek česneku
- petrželová nať
- 0,25 kg špaget
- 6 rajčat
- 50 g strouhaného parmazánu
- 3 lžíce strouhané housky
- tuk na vymaštění zapékací mísy
Postup:
Králičí stehna vykostíme (můžeme nakrájet na menší kousky), osolíme, opepříme. Slaninu rozškvaříme, přidáme máslo, osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme maso, usekaný česnek, petrželku a dusíme téměř do měkka bez podlévání, až později podlijeme. Špagety uvaříme ve slané vodě.
Zapékací mísu vymastíme, dáme vrstvu špaget, vrstvu masa se šťávou, poklademe oloupanými nakrájenými rajčaty, osolíme, posypeme petrželkou a pokryjeme zbytkem špaget. Povrch posypeme sýrem smíchaným se strouhanou houskou, pokapeme máslem a zapečeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.