Královská vejce

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 8 vajec uvařených natvrdo
  • 100 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • cca ½ l mléka
  • 1 dl sladké smetany
  • 1 citrón
  • 150 g rýže
  • 20 g nastrouhaného parmezánu
  • 1 polévková lžíce vegety nebo podobného koření
  • mletý pepř
  • sůl
  • petrželka
  • máslo na vymazání zapékací mísy

Postup:

Z 50 g másla (polovina uvedeného množství) a mouky připravíme světlou jíšku, kterou pomalu zaléváme studeným mlékem a stále mícháme. Provaříme asi 10 minut. Poté přidáme smetanu, vegetu, mletý pepř, ochutíme citrónovou kůrou a šťávou a za stálého míchání necháme přejít varem. Podle chuti osolíme.

Na druhé polovině másla opražíme vypranou a dobře okapanou rýži. Zalijeme asi 3 dl vody, osolíme a pod poklicí uvaříme do měkka. Rýže však nesmí být rozvařená! Do rýže zamícháme najemno nakrájenou petrželku.

Zapékací misku dobře vymažeme máslem. Na její dno rozprostřeme připravenou rýži, na její povrch poklademe půlky vařených vajec, řeznou plochou dolů, stejnoměrně zalijeme bešamelem a celý povrch posypeme strouhaným parmezánem. V horké troubě zapékáme cca 15 minut při 220°C.

Podáváme jako předkrm nebo hlavní pokrm, vždy doplněné čerstvou zeleninou nebo zeleninovými saláty.