Křehké rohlíčky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Libuše z Kovčína.

Suroviny na rohlíčky:

40 dkg hladké mouky
25 dkg hery
1 kelímek zakysané smetany
vejce na potření
moučkový a vanilkový cukr na obalení.

Suroviny na ořechovou náplň:

25 dkg mletých ořechů
10 dkg krupicového cukru
1 dl mléka
hrst rozinek

nebo

Suroviny na makovou náplň:

25 dkg mletého máku
10 dkg krupicového cukru
1 dl mléka
hrst rozinek

Postup:

Z uvedených surovin připravíme hladké těsto, které dobře propracujeme a dáme na 2 hodiny do chladničky.

Mezitím si uděláme náplně: Ořechy nebo mák smícháme s cukrem, zalijeme vařícím mlékem. Zaléváme opatrně, abychom nemuseli zahušťovat. Nakonec přidáme rozinky.

Těsto rozdělíme na šest bochánků. Vyválíme z nich kruh, který rozdělíme šikmým řezem na osm dílků.

Na širší stranu dílku dáme lžičkou nádivku a rolujeme do tvaru rohlíčku. Připravené rohlíčky poskládáme na vymaštěný plech a potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme přibližně 30 minut při teplotě 200° C.

Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

autor: posluchač