Křimický závitek s kyselým zelím

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Pacha z Pivovarského dvora Plzeň-Černice.

Suroviny:

4 plátky vepřové krkovice bez kosti po 150 g
3 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce plnotučné hořčice
100 g špeku
sůl, pepř, kmín
1 bobkový list
1/2 kg kyselého křimického zelí
1 sklenička světlého piva
1 kg brambor
petrželka

Postup:

Plátky masa rozklepeme přes igelitový sáček. Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, přidáme utřený česnek a kmín. Zelí rozdělíme na 4 díly a vymačkáme z něj šťávu. Závitky zabalíme, převážeme nití nebo zpevníme špejlí (měly by ale držet pohromadě i bez zpevnění).

Na dno pekáče nahrubo nakrájíme cibuli, přidáme špek nakrájený na kostičky. Do toho položíme závitky, které ještě shora posolíme, pokmínujeme a přidáme bobkový list. Vše podlijeme pivem a vodou, přiklopíme a pečeme při 150° C cca 90 minut. Během pečení poklici 2x - 3x sundáme a podlijeme. Po hodině pečení do pekáčku přidáme oloupané syrové a pokrájené brambory. Přiklopíme a poslední půlhodinku dopékáme společně.

Na závěr poklici sundáme, zvýšíme teplotu na 170° C a dopékáme 20 - 25 minut. Výpek a brambory rozšťoucháme s petrželkou a máme skvělou přílohu.

autor: šéfkuchař