Křimický závitek s kyselým zelím
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora Plzeň-Černice.
Suroviny:
4 plátky vepřové krkovice bez kosti po 150 g
3 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce plnotučné hořčice
100 g špeku
sůl, pepř, kmín
1 bobkový list
1/2 kg kyselého křimického zelí
1 sklenička světlého piva
1 kg brambor
petrželka
Postup:
Plátky masa rozklepeme přes igelitový sáček. Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, přidáme utřený česnek a kmín. Zelí rozdělíme na 4 díly a vymačkáme z něj šťávu. Závitky zabalíme, převážeme nití nebo zpevníme špejlí (měly by ale držet pohromadě i bez zpevnění).
Na dno pekáče nahrubo nakrájíme cibuli, přidáme špek nakrájený na kostičky. Do toho položíme závitky, které ještě shora posolíme, pokmínujeme a přidáme bobkový list. Vše podlijeme pivem a vodou, přiklopíme a pečeme při 150° C cca 90 minut. Během pečení poklici 2x - 3x sundáme a podlijeme. Po hodině pečení do pekáčku přidáme oloupané syrové a pokrájené brambory. Přiklopíme a poslední půlhodinku dopékáme společně.
Na závěr poklici sundáme, zvýšíme teplotu na 170° C a dopékáme 20 - 25 minut. Výpek a brambory rozšťoucháme s petrželkou a máme skvělou přílohu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka