Krkovice po cikánsku
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Černicích
- 600 g vepřové krkovice
- 50 g slaniny nebo špeku
- 2 papriky
- 1 menší cuketa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 kyselé okurky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 feferonka
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- kmín
- Solamyl
Krkovičku nakrájíme na nudličky, osolíme, okmínujeme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném sádle. Poté přidáme nakrájený špek nebo slaninu a zase necháme spolu chvíli restovat. Když je maso pěkně opečené, přidáme na centimetrové kostičky nakrájené papriky, cibuli a cuketu, zalijeme protlakem a zarestujeme. Potom podlijeme a dusíme 30 minut.
Po půlhodině dušení přidáme prolisovaný nebo jemně nakrájený česnek a na slabší kolečka nakrájené kyselé okurky a dusíme dalších 15-20 minut.
Směs by se průběžně vkládanou zeleninou měla sama zahustit, pokud by to bylo málo, přidáme buď rajčatový protlak, nebo trochu Solamylu. Úplně nakonec vložíme nakrájenou feferonku a necháme jen lehce přejít varem.
Jako přílohu můžeme podávat bílé pečivo, cuketové bramboráčky, hodí se však i rýže nebo knedlík.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka