Kuře na bílém víně se žampiony

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Hany z Chebu.

Suroviny:

1 rozporcované kuře nebo 6 stehýnek
oleje
oříšek másla
4 lžíce rajského protlaku
hladká mouka na obalení
vývar na podlití
100 ml bílého vína
150 g žampionů
zelená petrželka
sůl a pepř

Postup:

Porce kuřete omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V pekáči rozehřejeme olej s máslem a opečeme maso ze všech stran.

Porce potřeme rajským protlakem, podlijeme bílým vínem a trochou vývaru. Vložíme do trouby, předehřáté na 200° C. Po chvíli snížíme na 180° C. Maso upečeme téměř do měkka. Během pečení podléváme vývarem a potíráme vypečenou šťávou.

Žampiony oloupeme, nakrájíme na plátky, a když je maso téměř měkké, přidáme houby a dopečme spolu do měkka.

Před podáváním přelijeme maso vypečenou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.

Jako příloha se nejlépe hodí brambory na jakýkoli způsob.

autor: posluchač