Kuře na bílém víně se žampiony
podle paní Hany z Chebu.
Suroviny:
1 rozporcované kuře nebo 6 stehýnek
oleje
oříšek másla
4 lžíce rajského protlaku
hladká mouka na obalení
vývar na podlití
100 ml bílého vína
150 g žampionů
zelená petrželka
sůl a pepř
Postup:
Porce kuřete omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V pekáči rozehřejeme olej s máslem a opečeme maso ze všech stran.
Porce potřeme rajským protlakem, podlijeme bílým vínem a trochou vývaru. Vložíme do trouby, předehřáté na 200° C. Po chvíli snížíme na 180° C. Maso upečeme téměř do měkka. Během pečení podléváme vývarem a potíráme vypečenou šťávou.
Žampiony oloupeme, nakrájíme na plátky, a když je maso téměř měkké, přidáme houby a dopečme spolu do měkka.
Před podáváním přelijeme maso vypečenou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.
Jako příloha se nejlépe hodí brambory na jakýkoli způsob.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka