Receptář11. srpna  2017 v 09:22  

Kuře po baskicku

Kuře po baskicku podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Mirka Kuntzmannová

Kuře po baskicku podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Mirka Kuntzmannová

Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat a vložit do zeleniny. Jiný přidává klobásu, další třeba feferonky. Základem tohoto pokrmu však zůstávají rajčata, papriky, tymián a samozřejmě kuře. Vybrala jsem recept osvědčený, zdá se mi velmi jednoduchý a chuťově bohatý. Jeho příprava je snadná.

Zkusme tedy nejprve tuto variantu, později můžeme experimentovat a připravit trochu jinou. 

Suroviny na 4 porce: 

8 ks kuřecích horních stehen (špalíčky)
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 velké cibule
3 masité papriky
500 g dobře vyzrálých rajčat
3–5 stroužků česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté sladké papriky
mletý pepř
sůl
petrželka 

Postup: 

Porce kuřete otřeme vlhkým ubrouskem, osolíme, poprášíme mletou paprikou, obalíme v mouce a v rozpáleném másle je pomalu opékáme do zlatova. 

Na oleji necháme zezlátnout nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nakrájené papriky a oloupaná rajčata, nasekaný česnek, tymián, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme. 

Když zelenina vysmahne, vložíme opečené porce kuřete, podle potřeby podlijeme malým množstvím vody a necháme přejít varem. 

Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo brambory v různých úpravách či pečivo. 

Celková doba přípravy kuřete po baskicku podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 1 hodinu. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 13. října  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

    Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou...

     
  • 6. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Papriky s pohankovou náplní

    Dnešní recept je opět „pohankový“. Je zase úplně jiný, než byly ty ostatní. A v tom je ta krása.

     
  • 29. září  2017 v 09:30       rubrika: Receptář

    Telecí játra s jablky a cibulí

    Játra jako potravinu, si nejvíce ceníme pro vysoké množství vitamínů rozpustných v tucích. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu A, vysoký je též obsah vit D. Z vitamínů rozpustných ve vodě, musíme jmenovat vitamíny řady...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: přeháňky, D5-77,8
  Srážky: přeháňky, D5-78,2
  Srážky: přeháňky, D5-118,1

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace