Kuřecí paprikáš
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny na paprikáš (4 – 6 porcí):
- 1 kuře o hmotnosti cca
- 1 kg nebo stejné množství kuřecích stehýnek
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- mletá paprika
- stroužek česneku
- špetka majoránky
- 2 bobkové listy
- 1 pálivá zelená paprika
- 1 vyzrálé rajče
- mletý pepř
- sůl
Suroviny na zahuštění:
- 500 ml smetany
- 1–2 lžíce hladké mouky
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky a na rozpáleném tuku ji osmažíme. Posypeme mletou sladkou paprikou, promícháme a podlijeme malým množstvím vody. Přidáme utřený česnek, mletý pepř, majoránku, sůl a bobkové listy. Vložíme nakrájené kuře nebo kuřecí stehýnka a podlijeme vodou, aby bylo kuře ponořeno. Pod poklicí dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájené rajče i papriku a dodusíme doměkka. Na závěr zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a krátce povaříme.
Doporučená příloha: tarhoňa, noky, pečivo
Celková doba přípravy cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.