Kuřecí prsíčka ve slanině s česnekovou omáčkou
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích
Suroviny na 4 porce:
4 kuřecí prsa (porce=150g)
4 plátky anglické slaniny
1/2 lžíce oleje
sůl, pepř, tymián
4 stroužky česneku
1 větší cibule
1 dcl bílého vína
1 dcl smetany
nasekaná petrželka
voda na podlévání
Postup:
Prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a každou porci posypeme špetkou tymiánu. Každou porci zabalíme do plátku slaniny. Rozpálíme pánev a na oleji maso opečeme z obou stran. Když už je téměř hotové, vyjmeme ho z pánve ven. Do výpeku přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka a česnek nakrájený na plátky. Krátce orestujeme. Pak přilijeme víno, přidáme špetku tymiánu a vrátíme maso do pánve zpět. Vaříme, dokud se víno téměř nevyvaří. Potom ještě jemně podlijeme vodou, znovu povaříme, zalijeme smetanou, dosolíme, dopepříme a necháme provařit - omáčka trošku zhoustne. Nakonec nasypeme nasekanou petrželku.
Podáváme se šťouchanými brambory nebo s bramborovými kroketami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka