Kuřecí špízy se sýrem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 3-4 porce:

  • 250 g kuřecích prsou
  • 250 g ementálu nebo sýra podobného typu
  • 50 g anglické slaniny
  • kořenící směs gurmán nebo jiné oblíbené koření nebo bylinky
  • sůl
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sezam
  • olej

Postup:

Maso a sýr nakrájíme na kostky o velikosti cca 2x2 cm, slaninu na plátky. Maso osolíme a okořeníme oblíbeným kořením. Na jehlu nebo špejli střídavě napichujeme maso a sýr, prokládáme plátky slaniny. Připravení špízy obalíme v mouce, protáhneme rozšlehanými vejci a nakonec obalíme ve strouhance, do které jsme promíchali sezamová semínka. Aby sýr při smažení nevytékal, obalujeme dvakrát ve vejcích a ve strouhance. Připravené špízy smažíme ze všech stran v rozpáleném oleji do zlatavého zabarvení.

Doporučená příloha: brambory v různých úpravách, bramborová kaše, chléb, zeleninové saláty, dušená zelenina, čerstvá nebo nakládané zelenina.

Poznámka:
Solíme opatrně, obzvlášť v případě, že použijeme k ochucení kořenící směs, která obsahuje sůl!

Celková doba přípravy je cca 40 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.