Květáková pečeně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova.

Suroviny:

  • 1 větší květák
  • 250 g libového vepřového nebo kuřecího masa
  • 1 houska
  • 3 žloutky
  • sníh ze dvou bílků
  • sůl a pepř
  • tuk, strouhanka a tvrdý sýr

Postup:

Květák uvaříme v osolené vodě, ne úplně do měkka. Rozdělíme na růžičky, které kladem do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misky. Maso pomeleme a promícháme s namočenou a vymačkanou houskou, smícháme se žloutky, osolíme a opepříme, zahustíme trochou strouhanky podle potřeby, přimícháme lehce sníh , aby vzniklo polotekuté těsto a bude-li potřeba, přidáme trochu mléka. Tímto těstem květák polijeme a navrch nastrouhám tvrdý sýr a pokapeme máslem. V předehřáté troubě zapečeme, až je sýr růžový.

Doporučená příloha: vařený brambor a hlávkový salát.

autor: posluchač