Květákový nákyp

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Takto připravený květák je velice lahodný, navíc je jeho příprava snadná. Můžeme ho konzumovat teplý, ale dobře chutná i studený, třeba jen s kouskem chleba. Stejným způsobem můžeme upravit i brokolici nebo směs mražené zeleniny, jejíž složení si vybereme podle své chuti. Zeleninový nákyp podle níže uvedeného receptu je vhodný i pro vegetariány.

V případě, že by někomu chybělo maso, může přidat najemno nakrájenou šunku nebo uzené maso, slaninu či jinou uzeninu. Za zkoušku stojí i to, když hotový horký nákyp ještě posypeme nastrouhaným ementálem.

Suroviny na 4-6 porcí:

1 květák střední velikosti
5 vajec
2-3 hrsti strouhanky
1/2 pórku
mletý pepř
sůl
petrželka
sádlo nebo máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

Postup:

Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody a uvaříme ho téměř doměkka. Okapaný a vychladlý květák rozebereme na drobné růžičky, košťál nakrájíme na menší kousky a vše dáme do mísy.

Přidáme prosetou strouhanku, 4 žloutky, 1 celé vejce a na tenká kolečka nakrájený očištěný a omytý pór. Osolíme, opepříme a vše spojíme dohromady. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků.

Do pekáče nebo zapékací mísy, vymazané sádlem či máslem a vysypané strouhankou, rozestřeme připravenou směs.

Květákový nákyp pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut při 180° C.

Upečený nákyp nechám trochu prochladnout a pak ho rozdělíme na porce, posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme.

Doporučená příloha: brambory v různých úpravách, zeleninové saláty.

Celková doba přípravy je 1 hodina.