Kynuté bramborové placky s anglickou slaninou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jany ze Smilova.

Suroviny:

80 dkg vařených brambor ve slupce
2 vejce
30 dkg polohrubé mouky
4 dkg droždí
1 lžička cukru
250 ml mléka
20 dkg anglické slaniny
sůl
pepř
hladká mouka
tuk vymazání plechu nebo pečící papír
strouhaný sýr

Postup:

Do vlažného mléka se lžičkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

Brambory oloupeme, nastrouháme a vložíme do mísy, přidáme vejce, polohrubou mouku, 2 lžičky soli a připravený kvásek.

Vymícháme těsto a necháme vykynout na teplém místě.

Do těsta vmícháme na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou anglickou slaninu a opepříme.

Rukama obalenýma v hladké mouce tvoříme malé placky, které vyrovnáme na vymaštěný plech, necháme ještě chvíli kynout a poté pečeme dozlatova, při teplotě 200° C.

Po upečení můžeme placky posypat strouhaným sýrem nebo zelenou cibulkou.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.