Kynuté bulky s tymiánem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Tyto „vylepšené rozpeky“ jsou vhodné jako dobré „zakousnutí“ k vínu či pivu, ale také jako příloha k luštěninám, dušené zelenině či jednoduchým omáčkám. Doporučuji je i jako výtečnou přílohu k polévkám nebo ke klasické bílé kávě. Výborně chutnají jak teplé, tak studené.

Suroviny na 20 bulek:

500 g hladké mouky
250 ml mléka
1,5 balíčku sušeného droždí
1 lžička cukru
2 vejce
150 ml rostlinného oleje
200 g uzeného sýra
200 g uzeného masa
2 snítky tymiánu
sůl
1 vejce na potření
2 polévkové lžíce nastrouhaného uzeného sýra na posypání

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme sušené droždí, cukr a vše promícháme. Do teplého mléka rozkvedláme vejce a spolu s olejem zaděláme měkké hladké těsto, které necháme dobře vykynout. Pak do něho postupně zapracujeme na drobné kostičky nakrájený sýr a maso a lístky tymiánu.

Těsto rozdělíme na cca 20 kousků, ze kterých vypracujeme malé bochánky, které přendáme na plechy vyložené pečícím papírem a necháme kynout ještě 30 minut.

Bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova při 200 °C, asi 25 minut.

Celková doba přípravy je cca 2 hodiny.