Kynuté knedlíky s ovocem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannová.

Suroviny na 16-20 knedlíků:

300 g polohrubé mouky
20 g droždí
1 vejce
200ml mléka
1 lžička cukru
sůl

Suroviny na náplň:

sezónní ovoce (džem, švestková povidla)

Suroviny na posypání:

mletá jádra vlašských ořechů
moučkový cukr
rozpuštěné máslo na omaštění

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, připravený z droždí, cukru, 1 lžíce mouky a 2 lžic mléka. Osolíme a mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, zaděláme polotuhé těsto, které necháme na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 16-20 dílů, ze kterých utvoříme placičky. Do středu každé dáme zvolenou náplň, dobře zabalíme a upravíme do tvaru kulatých knedlíků. Vaříme je v páře cca 10 minut. Uvařené propícháme vidličkou a podáváme sypané mletými ořechy a moučkovým cukrem polité rozehřátým máslem.

Kdo dává raději přednost tvarohu, může si knedlíky posypat právě jím. Jinou variantou může být i na másle osmažená strouhanka.

Celková doba přípravy je 90 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.