Receptář4. srpna  2017 v 09:20  

Kynuté těsto vhodné pro přípravu sladkých i slaných koláčů a jiných dobrot

Pizza podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Pizza podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Kvalitu tohoto těsta ocení každý. Nejenom, že jde o báječné těsto, které se vždycky povede, ale jeho příprava je tak snadná, že zdomácní téměř v každé rodině. Navíc je velice variabilní. Stačí si zapamatovat pár uvedených surovin a náš jídelníček je rázem obohacen o spoustu rozmanitých pokrmů. Stačí jen zapojit fantazii.

Suroviny na 1 velkou pizzu, nebo 6–8 středně velkých koláčů: 

1 hrnek bílého jogurtu
½ hrnku oleje
10 g sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 hrnky hladké mouky
(množství cukru a soli lze měnit podle toho, jestli budete připravovat sladké či slané pečivo) 

Postup: 

Jogurt smícháme s olejem, solí a cukrem. Postupně hmotu přidáváme do mouky promíchané s droždím. Na teplém místě necháme cca 30 minut odpočívat. Z tohoto těsta lze připravit pizzu (uvedené množství stačí na celý plech), sladké koláčky, buchtičky či rohlíčky s různými náplněmi. Těsto je vláčné a výborně se s ním pracuje. 

Vaříme s rozhlasem

Celková doba přípravy kynutého těsta podle tohoto receptu je cca 2 hodiny, včetně kynutí. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 18. srpna  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Maďarské lečo

    Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

     
  • 14. srpna  2017 v 09:23       rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka

    Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka...

     
  • 11. srpna  2017 v 09:22     Audio  rubrika: Receptář

    Kuře po baskicku

    Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 19.8.2017 23:25 do 20.8.2017 01:30; v ulici Havířská v obci Nýřany okres Plzeň-sever; nehoda; 4 havarovaná vozidla; 4 x OA bez zranění. PČR na místo.
  Od 19.8.2017 23:15 do 20.8.2017 01:20; na silnici 00527 v obci Benešovice okres Tachov; nehoda; střet OA se srnou, bez zranění osob. PČR na místo.
  Od 19.8.2017 23:15 do 20.8.2017 00:15; D5 - 84.8-85.2km na trase Praha - Rozvadov; D5; Pozor! Lidé na vozovce; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace