Receptář4. srpna  2017 v 09:20  

Kynuté těsto vhodné pro přípravu sladkých i slaných koláčů a jiných dobrot

Pizza podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Pizza podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Kvalitu tohoto těsta ocení každý. Nejenom, že jde o báječné těsto, které se vždycky povede, ale jeho příprava je tak snadná, že zdomácní téměř v každé rodině. Navíc je velice variabilní. Stačí si zapamatovat pár uvedených surovin a náš jídelníček je rázem obohacen o spoustu rozmanitých pokrmů. Stačí jen zapojit fantazii.

Suroviny na 1 velkou pizzu, nebo 6–8 středně velkých koláčů: 

1 hrnek bílého jogurtu
½ hrnku oleje
10 g sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 hrnky hladké mouky
(množství cukru a soli lze měnit podle toho, jestli budete připravovat sladké či slané pečivo) 

Postup: 

Jogurt smícháme s olejem, solí a cukrem. Postupně hmotu přidáváme do mouky promíchané s droždím. Na teplém místě necháme cca 30 minut odpočívat. Z tohoto těsta lze připravit pizzu (uvedené množství stačí na celý plech), sladké koláčky, buchtičky či rohlíčky s různými náplněmi. Těsto je vláčné a výborně se s ním pracuje. 

Vaříme s rozhlasem

Celková doba přípravy kynutého těsta podle tohoto receptu je cca 2 hodiny, včetně kynutí. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 16. února  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Starodávná „pucíkatá“ polévka

    Tato polévka je mojí vzpomínkou na dětství. Je to rychlá polévka, navíc velmi chutná, která dovede pohladit. Nejen do žaludku, ale také u srdce právě těmi vzpomínkami. Věřím, že si najde místo v jídelníčku i v dnešní...

     
  • Vepřový prejt

    podle paní Aleny z Chodova

     
  • 9. února  2018 v 09:30       rubrika: Receptář

    Boží milosti

    Dlouho jsem si myslela, že je to pečivo, které má domov právě u nás. Ale není tomu tak. Pod různými názvy se s ním můžeme setkat v zemích bývalého Rakousko–Uherska. Vyvstává otázka, zda toto pečivo pochází od nás a...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Od 19.2.2018 11:55 do 20.2.2018 00:00; na silnici 26 u obce Horšovský Týn okres Domažlice; Objízdná trasa pro OA v obou směrech: Horšovský Týn - Pocinovice - Bukovec - Malý Malahov - Doubrava - Semošice. ...
  Od 19.2.2018 20:40 do 22:45; D5 - 56.9-57.5km na trase Praha - Rozvadov; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; pravý jízdní pruh uzavřen; odstavené nákladní vozidlo.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace