Receptář4. srpna  2017 v 09:20  

Kynuté těsto vhodné pro přípravu sladkých i slaných koláčů a jiných dobrot

Pizza podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Pizza podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Kvalitu tohoto těsta ocení každý. Nejenom, že jde o báječné těsto, které se vždycky povede, ale jeho příprava je tak snadná, že zdomácní téměř v každé rodině. Navíc je velice variabilní. Stačí si zapamatovat pár uvedených surovin a náš jídelníček je rázem obohacen o spoustu rozmanitých pokrmů. Stačí jen zapojit fantazii.

Suroviny na 1 velkou pizzu, nebo 6–8 středně velkých koláčů: 

1 hrnek bílého jogurtu
½ hrnku oleje
10 g sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 hrnky hladké mouky
(množství cukru a soli lze měnit podle toho, jestli budete připravovat sladké či slané pečivo) 

Postup: 

Jogurt smícháme s olejem, solí a cukrem. Postupně hmotu přidáváme do mouky promíchané s droždím. Na teplém místě necháme cca 30 minut odpočívat. Z tohoto těsta lze připravit pizzu (uvedené množství stačí na celý plech), sladké koláčky, buchtičky či rohlíčky s různými náplněmi. Těsto je vláčné a výborně se s ním pracuje. 

Vaříme s rozhlasem

Celková doba přípravy kynutého těsta podle tohoto receptu je cca 2 hodiny, včetně kynutí. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     
  • 1. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Dijonská roštěná

    Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: přeháňky, D5-145,8
  Srážky: přeháňky, D5-141,7
  Srážky: přeháňky, D5-136,2

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace