Langoše
podle paní Libuše z Kovčína.
Suroviny:
300 ml mléka
250 ml zakysané smetany
2 vejce
2 lžičky soli
800 g hladké mouky
1 kostka droždí
Postup:
Z mléka, droždí a špetky cukru uděláme kvásek. Do něj přidáme ostatní suroviny
a vypracujeme těsto. Z něj pak tvarujeme placky a smažíme po obou stranách v oleji.
Tip autorky receptu:
Těsto po zadělání můžeme zabalit do mikrotenového sáčku, který uložíme do lednice. Ukrajujeme z něj dle potřeby, vydrží i týden.
Mažeme, sypeme a zdobíme podle chuti.
Těsto lze použít i na pizzu nebo slané tyčinky. Podáváme se zeleninovým salátem.
Celková doba přípravy je 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.