Langoše z jogurtu
podle pana Václava z Plzně.
Suroviny:
500 g hladké mouky
1/2 kávové lžičky soli
1 malý bílý jogurt nebo zakysaná smetana
2 lžíce oleje
1 necelá kávová lžička sody
1/2 kostky čerstvého droždí
1 kávová lžička cukru
250 ml mléka nebo vody
olej na smažení
suroviny na ochucení hotových langošů
Postup:
Z deci teplejšího mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek a necháme ho chvíli kynout. Smícháme prosátou mouku se solí a sodou, přidáme olej, jogurt (zakysanou smetanu), kvásek a při zadělávání těsta i zbytek mléka.
Propracované těsto necháme na teplém místě kynout nejméně 30 minut. Z malých kousků těsta uděláme placky, které na rozpálené menší vrstvě oleje osmažíme z obou stran. Následně podáváme naslano (česnek, kečup, sýr) nebo na sladko (smetana, skořice, džem atd.).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.