Langoše z jogurtu

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle pana Václava z Plzně.

Suroviny:

500 g hladké mouky
1/2 kávové lžičky soli
1 malý bílý jogurt nebo zakysaná smetana
2 lžíce oleje
1 necelá kávová lžička sody
1/2 kostky čerstvého droždí
1 kávová lžička cukru
250 ml mléka nebo vody
olej na smažení
suroviny na ochucení hotových langošů

Postup:

Z deci teplejšího mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek a necháme ho chvíli kynout. Smícháme prosátou mouku se solí a sodou, přidáme olej, jogurt (zakysanou smetanu), kvásek a při zadělávání těsta i zbytek mléka.

Propracované těsto necháme na teplém místě kynout nejméně 30 minut. Z malých kousků těsta uděláme placky, které na rozpálené menší vrstvě oleje osmažíme z obou stran. Následně podáváme naslano (česnek, kečup, sýr) nebo na sladko (smetana, skořice, džem atd.).

autor: posluchač