Lepiduša - tradiční pokrm z Valašska

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny 4 porce:

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 300 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • 120 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 150 g švestkových povidel
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g mletého máku

Postup:

Nejprve rozmícháme povidla se skořicí, podle hustoty je můžeme naředit vodou a také umeleme mák.

Oškrábané a omyté brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Slijeme z nich vodu, ještě horké zasypeme moukou a rozšťoucháme je. Vařečkou rozmícháme na hladkou, nepříliš tuhou hmotu. Proto mouku raději přisypáváme, abychom jí nedávali zbytečně mnoho. Množství mouky závisí na typu brambor.

Část této hmoty rozestřeme na mělké talíře, pomažeme rozmíchanými povidly a pokapeme rozehřátým máslem. Na povidla namažeme opět bramborovou hmotu, bohatě posypeme mletým mákem a cukrem a nakonec polijeme rozehřátým máslem.

Typické valašské jídlo, velmi chutné a oblíbené nejen u dětí, ale i u dospělých.

Celková doba přípravy je cca 45 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.