Letní salát
Výborný salát, převážně pro ty, kteří stále bojují s nadváhou. Svým způsobem je to salát extravagantní. Většina lidí si ho velmi oblíbí po jeho první konzumaci. Jeho složení vypadá sice neharmonicky, ale když ho člověk ochutná, zjistí, že opak je pravdou.
Suroviny na 4 porce:
1-1,5 kg vodového melouna
200 g kozího nebo balkánského sýra
75 g černých oliv bez pecek
1 červená cibule
petrželové nať
čerstvá máta
4 lžíce olivového oleje
balzamikový ocet
Postup:
Meloun oloupeme, dužinu zbavíme jadérek a nakrájíme ji na kostky. Sýr nakrájíme na menší kostky než meloun. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
Na dno salátové mísy vložíme nakrájený meloun, kostky sýra, poklademe olivami a kolečky cibule, posypeme natrhanými lístky máty a petrželky a zakapeme olejem a octem. Podáváme vychlazené s bílým chlebem.
Celková doba přípravy je 15 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.