Linecké pečivo
(originální recept z rakouská kuchyně)podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 270 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 3 žloutky
Suroviny na potření:
- 1 bílek
Suroviny na posypání:
- 70 g hrubého krystalu
- 70 g oloupaných a nahrubo nakrájených mandlí
Suroviny na slepení:
- 200 g malinové marmelády
Postup:
Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout.
Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3-5 cm. Polovinu koleček potřeme bílkem a posypeme cukrem a mandlemi. Ve středně teplé troubě pečeme 10-15 minut.
Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem posypaným.
Poznámka:
Z tohoto těsta lze připravit větší koláčky v průměru cca 8 cm. V tom případě má vrchní koláček vykrojený otvor, kterým je vidět marmeláda.
Můžeme připravovat i různé tvary cukroví, rozmanité náplně a polevy.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.