Receptář22. září  2017 v 09:20  

Lívance s brusinkovou omáčkou

Lívance s brusinkovou omáčkou podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Lívance s brusinkovou omáčkou podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Listy brusinek se používají do čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem. Pomáhají při průjmech a některých nemocech žlučníku i léčbě cukrovky.

Extrakty z brusinek využívá farmaceutický průmysl, přidává se do doplňků stravy určeným na léčbu močového ústrojí. 

Suroviny 6–8 porcí: 

500 ml mléka
cca 300 g polohrubé mouky
30 g droždí
50 g cukru
2–3 lžíce oleje
2 vejce
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
sůl
50 g slaniny
100 g rozehřátého másla
skořicový cukr 

Na brusinkovou omáčku

250 g brusinkové marmelády
400 g husté kysané smetany
1 ks skořice
3 hřebíčky
50 ml sladkého desertního červeného vína 

Postup přípravy lívanců: 

Droždí třeme s cukrem, dokud se nerozpustí. Pak přidáme mouku, vlažné mléko, vejce, olej, muškátový oříšek, sůl a vymícháme řídké těsto, které necháme na teplém místě kynout. 

Lívance - Foto: Rostislav Duršpek

Pánev potřeme slaninou a malou naběračkou na ni lijeme vykynuté těsto. Jakmile těsto začne na povrchu osychat, obrátíme a pečeme po druhé straně. Potom pánev opět potřeme slaninou a takto opakujeme do spotřebování těsta. 

Upečené lívance potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem. Podáváme je s brusinkovou omáčkou.
 

Postup přípravy brusinkové omáčky: 

V rendlíku rozehřejeme brusinkovou marmeládu nebo džem, podlijeme malým množstvím desertního červeného vína, přidáme hřebíček, celou skořici a krátce povaříme. 

Když směs vychladne, odstraníme koření a vmícháme hustou kysanou smetanu. Omáčku není třeba sladit, pouze v tom případě, použijeme-li k její přípravě čerstvé brusinky. 

Brusinková omáčka - Foto: Rostislav Duršpek

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Zadělávaná kapusta

    Kapusta je bohatou zásobárnou jak vitaminů, tak nerostných látek. Její obliba není velká, zřejmě pro její štiplavou vůni při vaření. Ta však vymizí velmi rychle. Je nutné z počátku varu nechat nádobu, kde kapustu vaříme,...

     
  • 16. října  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Houbová směs pod maso

    podle paní Marie z Újezda u Svatého Kříže.

     
  • 13. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

    Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  silnice I/20 (ulice Karlovarská), Plzeň, stavební práce, zúžené jízdní pruhy, Od 12.11.2017 00:00 Do 31.12.2017 23:59, omezení provozu na silnici I/20 v místě mostu Generála Pattona v Plzni, omezení dopravy ...
  silnice I/20 (ulice Karlovarská), Plzeň, stavební práce, zúžené jízdní pruhy, Od 14.08.2017 00:00 Do 12.11.2017 00:00, omezení provozu na silnici I/20 v místě mostu Generála Pattona v Plzni, Vydal: Krajský ...
  silnice III/18054, Březí - Chrančovice, okr. Plzeň-sever, uzavřeno, práce na silnici, Od 25.10.2017 07:00 Do 30.10.2017 23:59, úplná uzavírka provozu silnice III/18054, k.ú. Březí u Pernarce z důvodu ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace