Receptář22. září  2017 v 09:20  

Lívance s brusinkovou omáčkou

Lívance s brusinkovou omáčkou podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Lívance s brusinkovou omáčkou podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Listy brusinek se používají do čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem. Pomáhají při průjmech a některých nemocech žlučníku i léčbě cukrovky.

Extrakty z brusinek využívá farmaceutický průmysl, přidává se do doplňků stravy určeným na léčbu močového ústrojí. 

Suroviny 6–8 porcí: 

500 ml mléka
cca 300 g polohrubé mouky
30 g droždí
50 g cukru
2–3 lžíce oleje
2 vejce
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
sůl
50 g slaniny
100 g rozehřátého másla
skořicový cukr 

Na brusinkovou omáčku

250 g brusinkové marmelády
400 g husté kysané smetany
1 ks skořice
3 hřebíčky
50 ml sladkého desertního červeného vína 

Postup přípravy lívanců: 

Droždí třeme s cukrem, dokud se nerozpustí. Pak přidáme mouku, vlažné mléko, vejce, olej, muškátový oříšek, sůl a vymícháme řídké těsto, které necháme na teplém místě kynout. 

Lívance - Foto: Rostislav Duršpek

Pánev potřeme slaninou a malou naběračkou na ni lijeme vykynuté těsto. Jakmile těsto začne na povrchu osychat, obrátíme a pečeme po druhé straně. Potom pánev opět potřeme slaninou a takto opakujeme do spotřebování těsta. 

Upečené lívance potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem. Podáváme je s brusinkovou omáčkou.
 

Postup přípravy brusinkové omáčky: 

V rendlíku rozehřejeme brusinkovou marmeládu nebo džem, podlijeme malým množstvím desertního červeného vína, přidáme hřebíček, celou skořici a krátce povaříme. 

Když směs vychladne, odstraníme koření a vmícháme hustou kysanou smetanu. Omáčku není třeba sladit, pouze v tom případě, použijeme-li k její přípravě čerstvé brusinky. 

Brusinková omáčka - Foto: Rostislav Duršpek

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Zapečená kapustička

    Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor,...

     
  • 12. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vepřové maso s vůní exotiky

    Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

     
  • 5. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Rozmíchánky s oukropem

    Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Srážky: sněžení, Gerlova Huť
  Srážky: sněžení, D5-118,1

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace