Lívance s brusinkovou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Listy brusinek se používají do čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem. Pomáhají při průjmech a některých nemocech žlučníku i léčbě cukrovky.

Extrakty z brusinek využívá farmaceutický průmysl, přidává se do doplňků stravy určeným na léčbu močového ústrojí.

Suroviny 6–8 porcí:

500 ml mléka
cca 300 g polohrubé mouky
30 g droždí
50 g cukru
2–3 lžíce oleje
2 vejce
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
sůl
50 g slaniny
100 g rozehřátého másla
skořicový cukr

Na brusinkovou omáčku:

250 g brusinkové marmelády
400 g husté kysané smetany
1 ks skořice
3 hřebíčky
50 ml sladkého desertního červeného vína

Postup přípravy lívanců:

Droždí třeme s cukrem, dokud se nerozpustí. Pak přidáme mouku, vlažné mléko, vejce, olej, muškátový oříšek, sůl a vymícháme řídké těsto, které necháme na teplém místě kynout.

Lívance

Pánev potřeme slaninou a malou naběračkou na ni lijeme vykynuté těsto. Jakmile těsto začne na povrchu osychat, obrátíme a pečeme po druhé straně. Potom pánev opět potřeme slaninou a takto opakujeme do spotřebování těsta.

Upečené lívance potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicovým cukrem. Podáváme je s brusinkovou omáčkou.

Postup přípravy brusinkové omáčky:

V rendlíku rozehřejeme brusinkovou marmeládu nebo džem, podlijeme malým množstvím desertního červeného vína, přidáme hřebíček, celou skořici a krátce povaříme.

Když směs vychladne, odstraníme koření a vmícháme hustou kysanou smetanu. Omáčku není třeba sladit, pouze v tom případě, použijeme-li k její přípravě čerstvé brusinky.

Brusinková omáčka