Losos pečený s rybízovou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

900 g čerstvých filetů mořského lososa
1 lžíce olivového oleje
mletý pepř
citrónová šťáva
sůl
olej na pečení

Na omáčku:

150 g rybízové marmelády
cca 1/2 dl kvalitního červeného vína
1 lžíce strouhaného křenu
špetka skořice
špetka nastrouhaného muškátového květu
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl

Postup:

Omyté a osušené filety lososa nakrájíme na porce, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a citrónovou šťávou a necháme několik minut odležet.
V pánvi rozpálíme olej a připravené odleželé plátky lososa opečeme z každé strany
5 - 7 minut. Upečené porce přendáme na teplou mísu a podáváme přelité rybízovou omáčkou.

Příprava omáčky:
Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem, osolíme, přidáme hořčici, křen a promícháme. Nevaříme, promícháme za studena.

Příloha: vařené brambory, smažené brambory, bramborové hranolky, bramborové krokety apod.

6 porcí

Celková doba přípravy cca 30 minut

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová