Losos Pepka námořníka
podle kuchaře Ivo Růžičky.
Suroviny:
600g lososa (filet)
2 vyválená listová těsta
500g listového špenátu
1 cibule
česnek podle chuti
2 -3 lžíce olivového oleje
1 větší pórek
2 vejce
sůl
pepř
koření podle chuti
citrón
Postup:
Špenát omyjeme a odstředíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme zesklovatět na olivovém oleji, přidáme špenát, orestujeme, přidáme česnek a osolíme. Ostavíme a necháme vychladnout.
Pórek nakrájíme na kolečka, orestujeme na oleji, odstavíme a necháme vychladnout. Lososa omyjeme, stáhneme kůži, upravíme podle velikosti těsta, osolíme, opepříme a okořeníme podle chuti a necháme odležet.
Na pečící papír položíme plát těsta, rozložíme špenát, položíme lososa, pórek, dosolíme, okořeníme, zakápneme citrónem, pomažeme vajíčkem, nahoru položíme druhý plát těsta, obě těsta po stranách spojíme, zamačkáme vidličkou, aby náplň nevytekla.
Těsto propícháme vidličkou, potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 20 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.