Losos Pepka námořníka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle kuchaře Ivo Růžičky.

Suroviny:

600g lososa (filet)
2 vyválená listová těsta
500g listového špenátu
1 cibule
česnek podle chuti
2 -3 lžíce olivového oleje
1 větší pórek
2 vejce
sůl
pepř
koření podle chuti
citrón

Postup:

Špenát omyjeme a odstředíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme zesklovatět na olivovém oleji, přidáme špenát, orestujeme, přidáme česnek a osolíme. Ostavíme a necháme vychladnout.

Pórek nakrájíme na kolečka, orestujeme na oleji, odstavíme a necháme vychladnout. Lososa omyjeme, stáhneme kůži, upravíme podle velikosti těsta, osolíme, opepříme a okořeníme podle chuti a necháme odležet.

Na pečící papír položíme plát těsta, rozložíme špenát, položíme lososa, pórek, dosolíme, okořeníme, zakápneme citrónem, pomažeme vajíčkem, nahoru položíme druhý plát těsta, obě těsta po stranách spojíme, zamačkáme vidličkou, aby náplň nevytekla.

Těsto propícháme vidličkou, potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 20 minut.

autor: Ivo Růžička