Loupaná hovězí plec na vinařský způsob

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků.

Suroviny na 4 porce:

800 g loupané hovězí plece
400 g kořenové zelenina
100 g sušených švestek
200 g šalotky
50 g česneku
pomerančová kůra
80 g uzené slaniny
mletá červená paprika
1 lžíce rajského protlaku
100 g čerstvých rajčat
tymián
rozmarýn
hrst rozinek
0,5 l červeného suchého vína

Postup:

Maso prošpikujeme slaninou a rozdělíme na 4 díly.

Připravíme cibulovo-zeleninový základ, přidáme: protlak, tymián, rozmarýn, pomerančovou kůru, mletou papriku, švestky, rozinky a rajčata. Do tohoto základu vložíme oprané maso, které zalijeme polovinou vína a dusíme doměkka. Když je maso, měkké dolijeme zbytek vína a základ vyvaříme na hustou omáčku.

Podáváme necezené.

Doporučená příloha: bramborové krokety, šťouchané brambory, bílé pečivo, rýže.

autor: Roman Kareš