Loupaná hovězí plec na vinařský způsob
podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků.
Suroviny na 4 porce:
800 g loupané hovězí plece
400 g kořenové zelenina
100 g sušených švestek
200 g šalotky
50 g česneku
pomerančová kůra
80 g uzené slaniny
mletá červená paprika
1 lžíce rajského protlaku
100 g čerstvých rajčat
tymián
rozmarýn
hrst rozinek
0,5 l červeného suchého vína
Postup:
Maso prošpikujeme slaninou a rozdělíme na 4 díly.
Připravíme cibulovo-zeleninový základ, přidáme: protlak, tymián, rozmarýn, pomerančovou kůru, mletou papriku, švestky, rozinky a rajčata. Do tohoto základu vložíme oprané maso, které zalijeme polovinou vína a dusíme doměkka. Když je maso, měkké dolijeme zbytek vína a základ vyvaříme na hustou omáčku.
Podáváme necezené.
Doporučená příloha: bramborové krokety, šťouchané brambory, bílé pečivo, rýže.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.