Receptář18. srpna  2017 v 09:20  

Maďarské lečo

Maďarské lečo - Foto: Josef Kubát

Maďarské lečoFoto: Josef Kubát

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

Ono se řekne, že na přípravě leča se nedá nic zkazit. Ale opak je pravdou. Jinak na talíři vypadá rozblebtaná zeleninová hmota, jinak nerozvařená papriky, které navíc při kousnutí pěkně křupnou. 

V Maďarsku se lečo připravuje bez vajec, ale s chutí si je můžeme v tomto pokrmu dopřát. V některých oblastech Maďarska se do leča přidává vařená rýže. Tato varianta mě moc nezaujala, nicméně neznamená, že to někteří posluchači nemohou zkusit. 

Lečo je v mých očích letní, chutný, rychlý i zdravý pokrm. Dopřejme si ho, právě je sezóna paprik a rajčat. Dobrou chuť! 

Suroviny: 

750 g masitých paprik
500 g rajčat
200 g uzené slaniny
2 cibule
1 lžička mleté papriky
sůl 

Postup: 

Omyté papriky rozkrojíme, semena odstraníme a nakrájíme je na nudličky. 

Rajčata oloupeme (na chvíli je ponoříme do vařící vody a slupka se snadno oloupe) a nakrájíme na kolečka. 

V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, orestujeme na ní nakrájenou cibuli, přidáme připravené papriky a rajčata, osolíme, poprášíme mletou paprikou a dusíme tak dlouho, až se rajčata téměř rozvaří, ale paprika zůstane „na křupnutí“. 

K leču podáváme pikantní klobásu, vhodnou přílohou jsou brambory nebo chléb. 

Maďarské lečo podle receptu Mirky Kuntzmannové vám potrvá cca 45 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 18. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Kapr na černo

    Podle receptu Mirky Kuntzmannové.

     
  • 18. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Nepečené cukroví

    Podle paní Marie z Újezdu u Sv.Kříže.

     
  • 15. prosince  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Pučálka

    Tento tradiční vánoční pokrm se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala a podává na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívají škvarky ani sádlo, ale upravuje se na sladko s medem či ro...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 18.12.2017 13:55 do 16:00; v ulici K Ovčínu v obci Plzeň; nehoda; 3 havarovaná vozidla; 3 x OA bez zranění. PČR na místo.
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Srážky: přeháňky, D5-53,0

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace