Receptář18. srpna  2017 v 09:20  

Maďarské lečo

Maďarské lečo - Foto: Josef Kubát

Maďarské lečoFoto: Josef Kubát

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

Ono se řekne, že na přípravě leča se nedá nic zkazit. Ale opak je pravdou. Jinak na talíři vypadá rozblebtaná zeleninová hmota, jinak nerozvařená papriky, které navíc při kousnutí pěkně křupnou. 

V Maďarsku se lečo připravuje bez vajec, ale s chutí si je můžeme v tomto pokrmu dopřát. V některých oblastech Maďarska se do leča přidává vařená rýže. Tato varianta mě moc nezaujala, nicméně neznamená, že to někteří posluchači nemohou zkusit. 

Lečo je v mých očích letní, chutný, rychlý i zdravý pokrm. Dopřejme si ho, právě je sezóna paprik a rajčat. Dobrou chuť! 

Suroviny: 

750 g masitých paprik
500 g rajčat
200 g uzené slaniny
2 cibule
1 lžička mleté papriky
sůl 

Postup: 

Omyté papriky rozkrojíme, semena odstraníme a nakrájíme je na nudličky. 

Rajčata oloupeme (na chvíli je ponoříme do vařící vody a slupka se snadno oloupe) a nakrájíme na kolečka. 

V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, orestujeme na ní nakrájenou cibuli, přidáme připravené papriky a rajčata, osolíme, poprášíme mletou paprikou a dusíme tak dlouho, až se rajčata téměř rozvaří, ale paprika zůstane „na křupnutí“. 

K leču podáváme pikantní klobásu, vhodnou přílohou jsou brambory nebo chléb. 

Maďarské lečo podle receptu Mirky Kuntzmannové vám potrvá cca 45 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 13. října  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

    Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou...

     
  • 6. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Papriky s pohankovou náplní

    Dnešní recept je opět „pohankový“. Je zase úplně jiný, než byly ty ostatní. A v tom je ta krása.

     
  • 29. září  2017 v 09:30       rubrika: Receptář

    Telecí játra s jablky a cibulí

    Játra jako potravinu, si nejvíce ceníme pro vysoké množství vitamínů rozpustných v tucích. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu A, vysoký je též obsah vit D. Z vitamínů rozpustných ve vodě, musíme jmenovat vitamíny řady...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 19.10.2017 15:45 do 17:50; v ulici Klatovská třída v obci Plzeň; křiž. s ul. Bendovo; nehoda autobusu; probíhá vyšetřování nehody, nebezpečí; OA x autobus bez zranění.
  silnice I/27, v katastru obce Třemošná, okr. Plzeň-sever, omezení, Od 23.10.2017 00:00 Do 31.10.2017 04:00, Úplná uzavírka silnice I/27 v úseku od mimoúrovňové křižovatky u Třemošné ke křižovatce se ...
  silnice I/20, Bezvěrov, okr. Plzeň-sever, stavební práce, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 23.10.2017 00:00 Do 15.11.2017 23:59, Částečná uzavírka silnice I/20 (v intravilánu) v obci Bezvěrov , ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace