Maďarské lečo

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

Ono se řekne, že na přípravě leča se nedá nic zkazit. Ale opak je pravdou. Jinak na talíři vypadá rozblebtaná zeleninová hmota, jinak nerozvařená papriky, které navíc při kousnutí pěkně křupnou.

V Maďarsku se lečo připravuje bez vajec, ale s chutí si je můžeme v tomto pokrmu dopřát. V některých oblastech Maďarska se do leča přidává vařená rýže. Tato varianta mě moc nezaujala, nicméně neznamená, že to někteří posluchači nemohou zkusit.

Lečo je v mých očích letní, chutný, rychlý i zdravý pokrm. Dopřejme si ho, právě je sezóna paprik a rajčat. Dobrou chuť!

Suroviny:

750 g masitých paprik
500 g rajčat
200 g uzené slaniny
2 cibule
1 lžička mleté papriky
sůl

Postup:

Omyté papriky rozkrojíme, semena odstraníme a nakrájíme je na nudličky.

Rajčata oloupeme (na chvíli je ponoříme do vařící vody a slupka se snadno oloupe) a nakrájíme na kolečka.

V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, orestujeme na ní nakrájenou cibuli, přidáme připravené papriky a rajčata, osolíme, poprášíme mletou paprikou a dusíme tak dlouho, až se rajčata téměř rozvaří, ale paprika zůstane „na křupnutí“.

K leču podáváme pikantní klobásu, vhodnou přílohou jsou brambory nebo chléb.

Maďarské lečo podle receptu Mirky Kuntzmannové vám potrvá cca 45 minut.