Maková zmrzlina se švestkovým crumble

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Petra Spálenky z hotelu Angelo v Plzni.

Suroviny na zmrzlinu:

  • 400 ml smetany na šlehání 
  • 370 g kondenzovaného neslazeného mléka
  • 80 g mletého máku 
  • 80 g moučkového cukru 

Suroviny na cruble:

  • 10 švestek 
  • 50 g strouhaného perníku
  • 50 g másla 
  • moučkový cukr (dle kyselosti švestek) 

Postup:

Zmrzlina:
Mléko a smetanu dobře vychladíme a smícháme. Cukr s mákem prosejeme. Vše promísíme a směs dáme do mrazáku. Každých 5 minut promícháváme, aby nevznikly krystalky.

Crumble:
Švestky omyjeme, vypeckujeme, rozčtvrtíme, dáme do misky, kterou vyložíme pečícím papírem. Posypeme cukrem. Stranou vypracujeme drobenku ze strouhaného perníku, ke kterému přimícháme máslo a cukr. Drobenkou posypeme švestky a dáme zapéct do křupava.

Zmrzlinu vyjmeme z mrazáku a podáváme jako malé noky lžící na talířek, k tomu přidáme noky ze švestkového crumble.

autor: šéfkuchař