Marcipánové řezy
podle paní Jiřiny ze Staňkova.
Suroviny na těsto:
350 g hladké mouky
180 g krupicového cukru
120 g Hery
1 vejce
1 prášek do pečiva
3 lžíce mléka
Suroviny na marcipán:
500 g dětské krupičky
300 g Hery
300 g cukru krupice
1 lahvička mandlové tresti
Ostatní suroviny:
250 ml mléka
marmeláda
čokoládová poleva
Postup:
Ze surovin vypracujeme těsto, vyválíme a vložíme na vymazaný plech s vyšším okrajem, aby byly kraje trochu zvedlé. Těsto potřeme marmeládou.
Z dětské krupičky, Hery, cukru a mandlové tresti uděláme žmolenku, kterou rozetřeme na marmeládu a zarovnáme. Pečeme při teplotě 160° C.
Hned po upečení polijeme rovnoměrně mlékem. Necháme vychladnout a polijeme čokoládovou polevou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.