Marinovaný králík

Upečený králík - Foto: Martin Čuřík

Upečený králíkFoto: Martin Čuřík

Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.

V králičím mase nacházíme bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin. Tuku obsahuje malé množství, které závisí na hmotnosti, ale také na stáří použitého kusu. Díky tomu, ale i díky malého obsahu sacharidů a vysokému podílu vody, má králičí maso nízkou energetickou hodnotu. 

Suroviny na 6–8 porcí: 

1 pěkně vykrmený králík  

Suroviny na marinádu: 

2 hrnky vody
1 hrnek nakrájené cibule
4 prolisované stroužky česneku
4 lžíce kečupu
1 lžíce soli
1 lžička kari
1/2 lžičky mletého pepře
120 g másla
3 polévkové lžíce oleje 

Postup: 

Dobře očištěného králíka odblaníme a naporcujeme. Porce králíka naskládáme do pekáče a zalijeme vychladlou marinádou. V chladu necháme 24 hodin proležet.  

Po uplynutí této doby vložíme pekáč s králíkem a marinádou do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 1–1,5 hodiny do zlatočerveného zabarvení. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou. 

Příprava marinády: 

Do kastrolu dáme všechny uvedené suroviny, přivedeme k varu a necháme vychladnout. 

Mirka Kuntzmannová doporučuje marinovaného králíka podávat s vařenými brambory, bramborovými hranolky, bramborovými knedlíky nebo dušenou rýží. 

Celková doba přípravy vám zabere přibližně 2 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Zadělávaná kapusta

    Kapusta je bohatou zásobárnou jak vitaminů, tak nerostných látek. Její obliba není velká, zřejmě pro její štiplavou vůni při vaření. Ta však vymizí velmi rychle. Je nutné z počátku varu nechat nádobu, kde kapustu vaříme,...

     
  • 16. října  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Houbová směs pod maso

    podle paní Marie z Újezda u Svatého Kříže.

     
  • 13. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

    Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 24.10.2017 13:10 do 15:10; na silnici 193 u obce Horšovský Týn okres Domažlice; Asi 400 m za kruhovým objezdem na výjezdu z Horšovského Týna směr Domažlice.; nehoda; 2 havarovaná vozidla; DN 2 x NA ...
  Od 24.10.2017 12:45 do 13:45; v ulici sady Pětatřicátníků v obci Plzeň; Pod divadlem J.K. Tyla ve směru na Lochotín.; nehoda; 2 havarovaná vozidla; Oa x NA bez zranění a bez úniku provozních kapalin.
  silnice II/183, Přeštice, okr. Plzeň-jih, práce na zpevněné krajnici, Od 03.11.2017 00:00 Do 25.11.2017 23:59, částečná uzavírka II/183 Skočice - stavba chodníků, Vydal: Městský úřad Přeštice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace