Marinovaný králík

Upečený králík - Foto: Martin Čuřík

Upečený králíkFoto: Martin Čuřík

Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.

V králičím mase nacházíme bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin. Tuku obsahuje malé množství, které závisí na hmotnosti, ale také na stáří použitého kusu. Díky tomu, ale i díky malého obsahu sacharidů a vysokému podílu vody, má králičí maso nízkou energetickou hodnotu. 

Suroviny na 6–8 porcí: 

1 pěkně vykrmený králík  

Suroviny na marinádu: 

2 hrnky vody
1 hrnek nakrájené cibule
4 prolisované stroužky česneku
4 lžíce kečupu
1 lžíce soli
1 lžička kari
1/2 lžičky mletého pepře
120 g másla
3 polévkové lžíce oleje 

Postup: 

Dobře očištěného králíka odblaníme a naporcujeme. Porce králíka naskládáme do pekáče a zalijeme vychladlou marinádou. V chladu necháme 24 hodin proležet.  

Po uplynutí této doby vložíme pekáč s králíkem a marinádou do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 1–1,5 hodiny do zlatočerveného zabarvení. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou. 

Příprava marinády: 

Do kastrolu dáme všechny uvedené suroviny, přivedeme k varu a necháme vychladnout. 

Mirka Kuntzmannová doporučuje marinovaného králíka podávat s vařenými brambory, bramborovými hranolky, bramborovými knedlíky nebo dušenou rýží. 

Celková doba přípravy vám zabere přibližně 2 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Zapečená kapustička

    Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor,...

     
  • 12. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vepřové maso s vůní exotiky

    Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

     
  • 5. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Rozmíchánky s oukropem

    Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Srážky: přeháňky, D5-73,1
  Srážky: sněžení, D5-145,8

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace