Marinovaný králík

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.

V králičím mase nacházíme bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin. Tuku obsahuje malé množství, které závisí na hmotnosti, ale také na stáří použitého kusu. Díky tomu, ale i díky malého obsahu sacharidů a vysokému podílu vody, má králičí maso nízkou energetickou hodnotu.

Suroviny na 6–8 porcí:

1 pěkně vykrmený králík

Suroviny na marinádu:

2 hrnky vody
1 hrnek nakrájené cibule
4 prolisované stroužky česneku
4 lžíce kečupu
1 lžíce soli
1 lžička kari
1/2 lžičky mletého pepře
120 g másla
3 polévkové lžíce oleje

Postup:

Dobře očištěného králíka odblaníme a naporcujeme. Porce králíka naskládáme do pekáče a zalijeme vychladlou marinádou. V chladu necháme 24 hodin proležet.

Po uplynutí této doby vložíme pekáč s králíkem a marinádou do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 1–1,5 hodiny do zlatočerveného zabarvení. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou.

Příprava marinády:

Do kastrolu dáme všechny uvedené suroviny, přivedeme k varu a necháme vychladnout.

Mirka Kuntzmannová doporučuje marinovaného králíka podávat s vařenými brambory, bramborovými hranolky, bramborovými knedlíky nebo dušenou rýží.

Celková doba přípravy vám zabere přibližně 2 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.