Marinovaný králík

Upečený králík - Foto: Martin Čuřík

Upečený králíkFoto: Martin Čuřík

Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.

V králičím mase nacházíme bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin. Tuku obsahuje malé množství, které závisí na hmotnosti, ale také na stáří použitého kusu. Díky tomu, ale i díky malého obsahu sacharidů a vysokému podílu vody, má králičí maso nízkou energetickou hodnotu. 

Suroviny na 6–8 porcí: 

1 pěkně vykrmený králík  

Suroviny na marinádu: 

2 hrnky vody
1 hrnek nakrájené cibule
4 prolisované stroužky česneku
4 lžíce kečupu
1 lžíce soli
1 lžička kari
1/2 lžičky mletého pepře
120 g másla
3 polévkové lžíce oleje 

Postup: 

Dobře očištěného králíka odblaníme a naporcujeme. Porce králíka naskládáme do pekáče a zalijeme vychladlou marinádou. V chladu necháme 24 hodin proležet.  

Po uplynutí této doby vložíme pekáč s králíkem a marinádou do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 1–1,5 hodiny do zlatočerveného zabarvení. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou. 

Příprava marinády: 

Do kastrolu dáme všechny uvedené suroviny, přivedeme k varu a necháme vychladnout. 

Mirka Kuntzmannová doporučuje marinovaného králíka podávat s vařenými brambory, bramborovými hranolky, bramborovými knedlíky nebo dušenou rýží. 

Celková doba přípravy vám zabere přibližně 2 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. května  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Mřížkový koláč s tvarohem

    Pamatuji si, že se tato klasika české kuchyně prodávala v mléčných barech? Spolu s tímto koláčem si k mléku, kakau a různým mléčným koktejlům mohl každý vybrat i různé palačinky, loupáčky, koláče a koláčky, šátečky...

     
  • 12. května  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Jemná rajčatová omáčka z protlaku

    Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší...

     
  • 28. dubna  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Pohankové palačinky s banánovým krémem

    Palačinky jsou jako hedvábí a jejich hebkost je doplněna vynikajícím banánovým krémem, který je lahodně doplňuje. K náplni palačinek můžeme použít ikombinace jiných druhů ovoce nebo marmelády, sirupy, tvaroh a podo...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 22.5.2017 17:15 do 23.5.2017 17:20; v ulici Vlkýšská v obci Plzeň; Pozor! Rozlitá látka na vozovce; probíhají odklízecí práce; HZS jede na místo.
  Od 22.5.2017 16:55 do 20:00; na silnici 235 v obci Terešov okres Rokycany; nehoda nákladního vozidla; překážka, která může bránit provozu v celé šířce vozovky nebo její části; havárie NA, bez zranění.
  Od 22.5.2017 16:45 do 18:50; na silnici 20 v obci Chocenice okres Plzeň-jih; nehoda; havarované vozidlo; havárie OA, bez zranění.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace