Marinovaný králík

Upečený králík - Foto: Martin Čuřík

Upečený králíkFoto: Martin Čuřík

Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.

V králičím mase nacházíme bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin. Tuku obsahuje malé množství, které závisí na hmotnosti, ale také na stáří použitého kusu. Díky tomu, ale i díky malého obsahu sacharidů a vysokému podílu vody, má králičí maso nízkou energetickou hodnotu. 

Suroviny na 6–8 porcí: 

1 pěkně vykrmený králík  

Suroviny na marinádu: 

2 hrnky vody
1 hrnek nakrájené cibule
4 prolisované stroužky česneku
4 lžíce kečupu
1 lžíce soli
1 lžička kari
1/2 lžičky mletého pepře
120 g másla
3 polévkové lžíce oleje 

Postup: 

Dobře očištěného králíka odblaníme a naporcujeme. Porce králíka naskládáme do pekáče a zalijeme vychladlou marinádou. V chladu necháme 24 hodin proležet.  

Po uplynutí této doby vložíme pekáč s králíkem a marinádou do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 1–1,5 hodiny do zlatočerveného zabarvení. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou. 

Příprava marinády: 

Do kastrolu dáme všechny uvedené suroviny, přivedeme k varu a necháme vychladnout. 

Mirka Kuntzmannová doporučuje marinovaného králíka podávat s vařenými brambory, bramborovými hranolky, bramborovými knedlíky nebo dušenou rýží. 

Celková doba přípravy vám zabere přibližně 2 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 18. srpna  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Maďarské lečo

    Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

     
  • 14. srpna  2017 v 09:23       rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka

    Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka...

     
  • 11. srpna  2017 v 09:22     Audio  rubrika: Receptář

    Kuře po baskicku

    Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 22.8.2017 22:05 do 22:40; na silnici 233 v obcích Chrást a Plzeň , délka 4.4km; Z Plzně Zábělé do Chrástu k nádraží ČD.; konvoj opustil vozovku; průjezd obnoven; Z důvodu přepravy nadměrného nákladu ...
  Od 22.8.2017 20:40 do 23.8.2017 00:40; na silnici 196 u obce Meclov okres Domažlice; Křižovatka se silnicí I/26, Komunikace č. I/26 v místě zcela uzavřena. možno objet po silnici č. 193 z H. Týna na Domažlice.; ...
  D5, mezi km 98.9 a 99.5, ve směru Rozvadov, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 23.08.2017 07:30 Do 23.08.2017 17:30, Pozor!, Údržba a opravy vozovek CB, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace