Receptář1. září  2017 v 09:20  

Maso na cibulce a šťouchané brambory s mangoldem

Hovězí na cibulce a šťouchané brambory s mangoldem - Foto: Rostislav Duršpek

Hovězí na cibulce a šťouchané brambory s mangoldemFoto: Rostislav Duršpek

Mangold je velmi zdravý, je účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Mangold má oproti špenátu ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje jako špenát.

Suroviny na 4–6 porcí: 

600 g hovězího masa z květové špičky
1 velká cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce polohrubé mouky
vývar na podlití
750 g brambor
200 g čerstvého mangoldu
3 stroužky česneku
1 velká cibule
1 lžíce sádla
kmín
mletý pepř
sůl 

Postup: 

Nakrájenou cibuli opečeme na sádle do červena. Přidáme na kostky nakrájené maso, které na cibulce prudce orestujeme, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem a mícháme. 

Když je maso měkké, zaprášíme moukou, zředíme vývarem a povaříme. Šťávy nemá být mnoho, nejde o omáčku. 

Mezitím, než změkne maso, uvaříme ve slané vodě s kmínem oloupané brambory. 

Omyté listy mangoldu blanšírujeme ve slané vodě (pozn. red.: cca 3minuty, povaříme a poté hned zchladíme ve studené vodě) a okapané najemno nasekáme. 

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravený mangold, osolíme, opeříme, ochutíme prolisovaným česnekem a vše prohřejeme. Tuto směs poté přidáme k vařeným a scezeným bramborům, rozšťoucháme a promícháme. 

Podáváme s masem na cibulce. 

Celková doba přípravy tohoto receptu vám potrvá přibližně cca 1,5-2 hodiny. 

Hovězí na cibulce a šťouchané brambory s mangoldem - Foto: Rostislav Duršpek

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 15. září  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Kapustové závitky

    Kapusta je přínosným zdrojem živin. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitaminy, především vitamin K, snižuje cholesterol. Dále obsahuje protirakovinné a látky a neposlední řadě je vhodná při redukční dietě. Je tedy...

     
  • 8. září  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Pohankový salát

    Pohanka zase v jiném podání, trochu neobvyklém. Tento salát je však velice lahodný, jednoduchý a zdravý.

     
  • 4. září  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Zelný salát

    podle paní Marie z Újezdu u Svatého Kříže.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  silnice III/18061, Město Touškov - Kumberk, okr. Plzeň-sever, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 20.09.2017 07:00 Do 25.09.2017 23:59, částečná a úplná uzavírka provozu silnice III/180 61, III/180 62, ...
  silnice II/183, Kloušov - Merklín, okr. Plzeň-jih, uzavřeno, práce na silnici, Od 26.09.2017 00:00 Do 01.10.2017 23:59, Uzavírka silnice II/183 Merklín - Buková , celoplošná oprava silnice, Objížďka - ...
  silnice I/22, Kocourov - Mochtín, okr. Klatovy, stavební práce, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 22.09.2017 00:00 Do 30.09.2017 23:59, Vydal: Krajský úřad Plzeňského kraje

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace