Receptář1. září  2017 v 09:20  

Maso na cibulce a šťouchané brambory s mangoldem

Hovězí na cibulce a šťouchané brambory s mangoldem - Foto: Rostislav Duršpek

Hovězí na cibulce a šťouchané brambory s mangoldemFoto: Rostislav Duršpek

Mangold je velmi zdravý, je účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Mangold má oproti špenátu ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje jako špenát.

Suroviny na 4–6 porcí: 

600 g hovězího masa z květové špičky
1 velká cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce polohrubé mouky
vývar na podlití
750 g brambor
200 g čerstvého mangoldu
3 stroužky česneku
1 velká cibule
1 lžíce sádla
kmín
mletý pepř
sůl 

Postup: 

Nakrájenou cibuli opečeme na sádle do červena. Přidáme na kostky nakrájené maso, které na cibulce prudce orestujeme, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem a mícháme. 

Když je maso měkké, zaprášíme moukou, zředíme vývarem a povaříme. Šťávy nemá být mnoho, nejde o omáčku. 

Mezitím, než změkne maso, uvaříme ve slané vodě s kmínem oloupané brambory. 

Omyté listy mangoldu blanšírujeme ve slané vodě (pozn. red.: cca 3minuty, povaříme a poté hned zchladíme ve studené vodě) a okapané najemno nasekáme. 

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravený mangold, osolíme, opeříme, ochutíme prolisovaným česnekem a vše prohřejeme. Tuto směs poté přidáme k vařeným a scezeným bramborům, rozšťoucháme a promícháme. 

Podáváme s masem na cibulce. 

Celková doba přípravy tohoto receptu vám potrvá přibližně cca 1,5-2 hodiny. 

Hovězí na cibulce a šťouchané brambory s mangoldem - Foto: Rostislav Duršpek

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Zapečená kapustička

    Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor,...

     
  • 12. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vepřové maso s vůní exotiky

    Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

     
  • 5. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Rozmíchánky s oukropem

    Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 19.1.2018 22:25 do 20.1.2018 00:30; na silnici u obce Nýřany okres Plzeň-sever; nehoda; havarované vozidlo; probíhá vyšetřování nehody; Havárie OA se zraněním. ZZS a PČR na místě.
  Od 19.1.2018 19:35 do 20.1.2018 19:40; na silnici 27 v obcích Drahouš, Žďár, Jesenice okres Rakovník, Vysoká Libyně a Kralovice okres Plzeň-sever , délka 12km; ledovka, průjezd se zvýšenou opatrností
  Od 19.1.2018 19:35 do 20.1.2018 19:40; na silnici 26 u obce Česká Kubice okres Domažlice , délka 628m; ledovka, průjezd se zvýšenou opatrností

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace