Maso na cibulce a šťouchané brambory s mangoldem
Mangold je velmi zdravý, je účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Mangold má oproti špenátu ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje jako špenát.
Suroviny na 4–6 porcí:
600 g hovězího masa z květové špičky
1 velká cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce polohrubé mouky
vývar na podlití
750 g brambor
200 g čerstvého mangoldu
3 stroužky česneku
1 velká cibule
1 lžíce sádla
kmín
mletý pepř
sůl
Postup:
Nakrájenou cibuli opečeme na sádle do červena. Přidáme na kostky nakrájené maso, které na cibulce prudce orestujeme, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem a mícháme.
Když je maso měkké, zaprášíme moukou, zředíme vývarem a povaříme. Šťávy nemá být mnoho, nejde o omáčku.
Mezitím, než změkne maso, uvaříme ve slané vodě s kmínem oloupané brambory.
Omyté listy mangoldu blanšírujeme ve slané vodě (pozn. red.: cca 3minuty, povaříme a poté hned zchladíme ve studené vodě) a okapané najemno nasekáme.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravený mangold, osolíme, opeříme, ochutíme prolisovaným česnekem a vše prohřejeme. Tuto směs poté přidáme k vařeným a scezeným bramborům, rozšťoucháme a promícháme.
Podáváme s masem na cibulce.
Celková doba přípravy tohoto receptu vám potrvá přibližně cca 1,5-2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.