Masopustní koblihy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 80 kusů:

  • 600 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 60 g rostlinného tuku
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citrón
  • 0,5 dl rumu
  • 3,5-4 dl mléka
  • sůl
  • meruňková marmeláda
  • moučkový cukr na posypání
  • olej na smažení

Postup:

Z několika lžic vlažného mléka, trochy mouky, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vzešlý kvásek, žloutky, vlahý tuk, rum, moučkový i vanilkový cukr a vlažným mlékem zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, těsto by mělo být husté asi jako na buchty. Dobře připravené těsto je hladké a nechytá se vařečky ani mísy. Jeho povrch poprášíme moukou a pod ubrouskem ho na teplém místě necháme vykynout.

Vykynuté těsto opět prohněteme a necháme znovu kynout. Tento postup opakujeme ještě jednou. Z vykynutého těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky vážící 60-70 g. Na pomoučeném vále každý kousek rukama zaoblíme a necháme ještě kynout.

V nádobě se silnějším dnem rozehřejeme olej, jehož hladina by měla dosahovat 10-15 cm. Koblihy vkládáme do oleje nejprve tou stranou, na které při kynutí ležely. Z každé strany smažíme cca 3 minuty.

Osmažené koblihy necháme na papírových utěrkách vsáknout přebytečný tuk. Vychladlé je naplníme pomocí ozdobičky dortů s dlouhým tenkým nástavcem. Marmeládu, kterou budeme koblihy plnit, rozmícháme a ochutíme malým množstvím rumu.

Nakonec koblihy pocukrujeme.

Celková doba přípravy je 4 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.