Masopustní koblihy
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 80 kusů:
- 600 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 60 g rostlinného tuku
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 citrón
- 0,5 dl rumu
- 3,5-4 dl mléka
- sůl
- meruňková marmeláda
- moučkový cukr na posypání
- olej na smažení
Postup:
Z několika lžic vlažného mléka, trochy mouky, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vzešlý kvásek, žloutky, vlahý tuk, rum, moučkový i vanilkový cukr a vlažným mlékem zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, těsto by mělo být husté asi jako na buchty. Dobře připravené těsto je hladké a nechytá se vařečky ani mísy. Jeho povrch poprášíme moukou a pod ubrouskem ho na teplém místě necháme vykynout.
Vykynuté těsto opět prohněteme a necháme znovu kynout. Tento postup opakujeme ještě jednou. Z vykynutého těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky vážící 60-70 g. Na pomoučeném vále každý kousek rukama zaoblíme a necháme ještě kynout.
V nádobě se silnějším dnem rozehřejeme olej, jehož hladina by měla dosahovat 10-15 cm. Koblihy vkládáme do oleje nejprve tou stranou, na které při kynutí ležely. Z každé strany smažíme cca 3 minuty.
Osmažené koblihy necháme na papírových utěrkách vsáknout přebytečný tuk. Vychladlé je naplníme pomocí ozdobičky dortů s dlouhým tenkým nástavcem. Marmeládu, kterou budeme koblihy plnit, rozmícháme a ochutíme malým množstvím rumu.
Nakonec koblihy pocukrujeme.
Celková doba přípravy je 4 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.