Masová paštika s játry
podle paní Mirky
Suroviny:
300g vepřové plece
200g vepřových jater
200g uzené slaniny
100g cibule
1 lžička mleté papriky
2 lžíce smetany
paštikového koření (mletý kardamom, mletý bílý pepř, mletý zázvor)
sůl
tenké plátky slaniny na vyložení formy
Postup:
Nejprve upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na masovém strojku umeleme slaninu, rozpálíme ji a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou cibuli. Potom pečené maso společně se syrovými játry dvakrát umeleme na masovém strojku. Přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku koření, papriku, sůl a přilijeme smetanou. Vše společně promícháme a ochutnáme. Směs musí být pikantní, protože vařením se chuť stáhne. Formu vyložíme alobalem, který celý pokryjeme tenkými plátky slaniny a vlijeme do ní masovou směs. Pečeme v troubě pod pokličkou nebo přikryté alobalem ve vodní lázni při 85°C asi 1 hodinu. Do druhého dne necháme vychladit, pak paštiku vyklopíme z formy a krájíme na plátky.
Celková doba přípravy je cca 2 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.