Masové batůžky
podle profesionálního kuchaře Iva Růžičky.
Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
1 velké vejce
1 lžička soli
1,5 lžičky cukru
100 ml polotučného mléka
100 ml horké vody
Suroviny na náplň:
500 g mletého libového hovězího masa
1 velká cibule
1 malé čínské zelí
1 lžička černého mletého pepře
1 lžička soli
strouhaný sýr
Postup:
Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme do vláčného těsta, které necháme kynout.
Na rozpálené pánvi opracujeme maso, když začne pouštět tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté vmícháme najemno nakrájené čínské zelí a jemně orestujeme. Podle chuti osolíme a opepříme, přidáme strouhaný sýr, promícháme, odebereme přebytečný tuk a necháme zchladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 80 g kuličky, ze kterých uděláme placičky, na každou dáme lžíci směsi a zabalíme jako buchty.
Skládáme do pekáče, potřeme vodou nebo olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 160° C.
Podáváme nejlépe vlažné.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.