Masové batůžky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle profesionálního kuchaře Iva Růžičky.

Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
1 velké vejce
1 lžička soli
1,5 lžičky cukru
100 ml polotučného mléka
100 ml horké vody

Suroviny na náplň:
500 g mletého libového hovězího masa
1 velká cibule
1 malé čínské zelí
1 lžička černého mletého pepře
1 lžička soli
strouhaný sýr

Postup:

Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme do vláčného těsta, které necháme kynout.

Na rozpálené pánvi opracujeme maso, když začne pouštět tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté vmícháme najemno nakrájené čínské zelí a jemně orestujeme. Podle chuti osolíme a opepříme, přidáme strouhaný sýr, promícháme, odebereme přebytečný tuk a necháme zchladnout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 80 g kuličky, ze kterých uděláme placičky, na každou dáme lžíci směsi a zabalíme jako buchty.

Skládáme do pekáče, potřeme vodou nebo olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 160° C.

Podáváme nejlépe vlažné.

autor: šéfkuchař