Masozelec nákyp

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle kuchaře Ivo Růžičky.

Suroviny:

750 g kysaného zelí
600g mletého masa (libový bůček napůl s hovězím)
sůl
pepř
1 lžíce mletého kmínu
2 lžíce hladké mouky
5 vajec
200 ml mléka
2 cibule

Postup:

Zelí povaříme s kmínem, scedíme a důkladně vymačkáme vodu.

V kastrolu na sádle (nebo na slanině) osmahneme dozlatova drobně nakrájenou cibuli a vše vmícháme do zelí.

Mleté maso osolíme, opepříme a vmícháme do něj 2 vejce a mouku.

Lehce vymazaný strouhankou vysypaný pekáč naplníme vrstvou zelí, na ni poklademe maso, na něj další vrstvu zelí a v předehřáté troubě zapékáme asi 25 minut.

Zbylá 3 vejce rozšleháme s mlékem a paprikou a asi 5 minut před dokončením pečení jimi zlijeme zelí v pekáči a dopečeme.

Podáváme s houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.

autor: Ivo Růžička

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.