Masozelec nákyp
podle kuchaře Ivo Růžičky.
Suroviny:
750 g kysaného zelí
600g mletého masa (libový bůček napůl s hovězím)
sůl
pepř
1 lžíce mletého kmínu
2 lžíce hladké mouky
5 vajec
200 ml mléka
2 cibule
Postup:
Zelí povaříme s kmínem, scedíme a důkladně vymačkáme vodu.
V kastrolu na sádle (nebo na slanině) osmahneme dozlatova drobně nakrájenou cibuli a vše vmícháme do zelí.
Mleté maso osolíme, opepříme a vmícháme do něj 2 vejce a mouku.
Lehce vymazaný strouhankou vysypaný pekáč naplníme vrstvou zelí, na ni poklademe maso, na něj další vrstvu zelí a v předehřáté troubě zapékáme asi 25 minut.
Zbylá 3 vejce rozšleháme s mlékem a paprikou a asi 5 minut před dokončením pečení jimi zlijeme zelí v pekáči a dopečeme.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.