Meruňkový koláč s tvarohem
podle paní Jiřiny z Chodova.
Suroviny na těsto:
250 g hladké mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 vejce
60 g másla
špetka soli
podle potřeby přidat mléko (bílý jogurt nebo zakysanou smetanu)
Suroviny na tvarohovou náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 celé vejce
1/2 sáčku vanilkového pudinku
80 g krupicového cukru
Suroviny na drobenku:
80-100 g másla
100 hrubé mouky
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Postup:
V míse nejlépe rukama důkladně vypracujeme těsto, dáme ho do potravinové fólie a necháme asi 30 minut odpočinout. Mezi tím si umícháme si tvarohovou náplň a drobenku.
Vypeckujeme meruňky a pokrájíme na osminky. Vyválíme těsto o 1,5 cm větší než je dno formy. Položíme na pečící papír a propícháme na několika místech vidličkou.
Těsto potřeme tvarohovou náplní, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Dáme do trouby a pečeme při 170°C asi 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka